Nieuws

Heerlijke fruitige en kruidige smaakmaekers

Alternatief voor frisdranken

Op restaurant gaan is leuk. Het is een fijne manier om meer quality time door te brengen met je partner, gezin of vrienden. Maar telkens opnieuw speelt hetzelfde scenario zich af:


“Hoe gaan we vanavond naar het restaurant?”

“Met de auto zeker?”

“Ahja? En wie gaat er dan BOB zijn?”

“Ik was vorige keer al BOB. Rij jij maar.”

“Seg nee, ik zit de hele week al achter

dat stuur.”

“En ik heb helemaal geen zin om de hele

avond water of Cola te drinken.”

“We gaan toch geen taxi bestellen?

Dat kost stukken van mensen!”

“Nee natuurlijk niet. Het is al goed.

Ik zal deze keer wel rijden. Maar

volgende keer is het jouw beurt hoor.”

Het gaat hem niet zozeer om het niet mogen drinken, maar vooral om wat je dan in de plaats zal drinken: water. Niet echt spannend, toch? Oké, frisdrank dan als non-alcoholisch alternatief. Maar erg gezond is dat niet en daarbij overheerst de gesuikerde drank de smaken van je gerecht.

Schrap water en Cola van de gemiddelde drankkaart en je houdt al snel enkel alcoholische dranken over. Daarom hebben we het initiatief genomen om een arrangement aan non-alcoholische, volledig natuurlijke en gezonde drankjes te maken op basis van kruiden, fruit en groenten.

Gezond, natuurlijk en vers

We zochten onze inspiratie bij Ann Vansteenkiste. We bieden sinds een aantal jaren haar thee aan in ons restaurant, net zoals je haar thee ook bij Sergio Herman in The Jane en bij Peter Goossens in Hof van Cleve kan drinken. Zij werkt voor haar thee met heel pure en natuurlijke producten. Tijdens één van onze gesprekken kwam het idee tot stand om natuurlijke en gezonde drankjes te maken als alternatief voor alcoholische dranken. In de keuken werken we al met de beste producten: puur en gezond. In die lijn kunnen we nu ook onze drankenkaart aanvullen met heerlijk kruidige en fruitige smaakmakers die perfect bij onze gerechten passen.

Sinds kort serveren we ons arrangement natuurlijke smaakmaekers aan onze klanten en we waren erg benieuwd naar de reacties. Tegenwoordig zijn we het namelijk niet meer gewoon om pure en natuurlijke smaken te proeven. De meeste voeding zit tegenwoordig vol suiker, zout en smaakversterkers. Daarom schrokken we niet toen sommige klanten ons vertelden dat ze bepaalde smaakmakers eerder flauw van smaak vonden.

Back-to-basics

We hebben namelijk allemaal bepaalde verwachtingen opgebouwd wanneer we aan smaken denken. Ik geef een voorbeeld. Stel dat je tot nu toe enkel tomatenroomsoep gegeten hebt. Wanneer je dan een heldere, verse tomatensoep zou proeven, vind je deze misschien niet zo lekker omdat deze te puur is. Net zo bij rozenbottelthee. Wanneer iemand 2 tafels verder een rozenbottelthee drinkt, zijn we het gewoon dat je de geur tot bij jou ruikt. We vinden het ook normaal dat het water die dieproze kleur krijgt. Het is nochtans zo dat echte, natuurlijke rozenbottelthee helemaal niet zo’n dieproze kleur krijgt en al helemaal niet zo sterk geurt.

We begrijpen natuurlijk wel dat het verschil soms iets te groot is tussen de gefabriceerde smaak en de natuurlijke smaak. Daarom zorgen we voor een natuurlijke, zelfgemaakte siroop die we bijvoorbeeld bij het vlierbessensap kunnen toevoegen zodat de smaak opnieuw wat zoeter en intenser wordt zonder in de weg te lopen van de smaken van je gerecht.

Geen smoothies maar infusies

Maar over welke smaakmaekers hebben we het nu precies? Wel, we zorgen voor aangepaste drankjes, zowel wat de seizoenen betreft als wat het gerecht betreft. Je zal dus een ander drankje krijgen bij je voorgerecht als bij je hoofdgerecht. En tijdens de zomer zal je drankjes krijgen op basis van andere ingrediënten dan in de winter. Bessen en verse kruiden zal je dus eerder in de zomerse smaakmaekers terugvinden. Gedroogde (eigen gekweekte) producten en winterse groenten dienen in de winter als basis voor de smaakmaekers. We houden hiermee rekening omdat het lekkerder is om seizoensgebonden ingrediënten te proeven, maar ook omdat het veel milieuvriendelijker is.

Om te beginnen zal je momenteel een lindebloesemdrankje geserveerd krijgen. Deze heeft een subtiele smaak en is niet overheersend. Perfect om op verder te bouwen. Daarna krijg je een besseninfusie gecombineerd met houterige kruiden zoals tijm, laurier of rozemarijn. De geur en smaak is hier al iets meer uitgesproken en past al beter bij een complexer gerecht. Vervolgens zal het hoofdgerecht begeleid worden door een vers tomatensapje. Dat smaakt bijvoorbeeld erg goed bij kalfsvlees. Zoals het hoort serveren we het tomatensap met wat lavas erbij. Dit is een sterkere seldersoort, ook wel maggikruid genoemd. Bij het dessert krijg je een drankje op basis van fruit dat we laten infuseren samen met kruiden. Het wordt dus niet gemixt.

Spraakmakers

Elk glas wordt met zorg gedresseerd. Je zal zien, het zijn echt expressieve samenstellingen. We merken ook dat er over gepraat wordt. Net zoals mensen anders over de wijn aan tafel praten. Daarom noemen we ze heel toepasselijk: smaakmaekers!

“Wauw, dat ziet er mooi uit.”

“Inderdaad, ik heb nog nooit zo’n

drankje voorgeschoteld gekregen.”

“En hoe smaakt het?”

“Heel fris en kruidig. Proef maar!”

“Mmh, heel verfrissend! Had ik dit geweten

voor we vertrokken, had ik geen bezwaar

gehad om BOB te zijn .”

“Volgende keer. Schol!”


Kom het vooral zelf ervaren, in ons restaurant!